Att designa sin egen blogg

Att designa sin egen blogg

    Posted in : Blogga:
  • On : Nov 10, 2018

Det finns så otroligt många mallar, teckensnitt och färger att man kan bli en smula galen när man sitter framför datorn och ska bestämma bloggens upplägg. Även om inläggen och delningsfunktionerna är de viktigaste aspekterna när man bloggar och vill få nya läsare, så är designen minst lika viktig. Den ska nämligen anpassa sig till innehållen och ge en klar och tydlig bild av vad man vill säga.

Ge en bild av dig själv
Tänk på att detta är ditt universum och att din blogg ska återspegla vem du är. Använd därför färger som du tycker om och som reflekterar din personlighet samtidigt som de kan vara bra att ge en boost till din inlägg. De olika bloggverktygen har en rad olika mallar och exempel på hur du kan designa din blogg och oavsett om du vill ha en färgsprakande blogg eller en enkel design, så finns det massor att välja mellan.

Blanda med text och bilder
Läsare älskar bilder och det kan också vara en skön avkoppling om dina texter är mycket informativa. Bilder säger mer än tusen ord och kan få dina besökare att förstå betydligt bättre.

Var noga med kontraster
Text och bild ska stå ut ordentligt och kunna läsas och synas. Ha inte för ljus text på en ljus bild eller ljus bakgrund, då läsaren inte kan läsa ordentligt. Använd heller inte för många typsnitt, då detta kan vara konfunderande för läsaren.

Ge folk möjlighet att kommentera
Att ha ett kommentarsfält är mycket viktigt. Då kan andra bloggare länka till sina bloggar och du kan ta del av dina läsares frågor och synpunkter. Kommentarsfält gör att du kan förbättra dina inlägg eller blogg så detta är ovärderligt. Du behöver kanske inte svara på alla kommentarer men att då och då visa att du läser vad följare skriver, visar på engagemang och intresse.

Håll det enkelt
Då det finns så många olika snygga mallar och teckensnitt, kan det vara svårt att hålla saker och ting enkelt. Men att folk förstår och kan navigera på bloggen är oerhört viktigt eftersom en konfunderad läsare snabbt ger upp och vänder sig till en annan blogg. Lägg upp allt klart och tydligt så att det bara är att skrolla ned eller upp för att komma åt värdefull info. Bilder måste också vara snabb-uppladdningsbara, annars tröttnar läsaren.