Lite bloggspråk och förklaringar

Lite bloggspråk och förklaringar

    Posted in : Blogga:
  • On : okt 10, 2018

Du som är en van bloggare kan förmodligen alla uttryck och ord som är typiska. Men för den ovane kan det vara lite svårt att hänga med i svängarna. Därför kan du läsa om några ord och uttryck som dagligen används i bloggandets värld.

Bloggosfär
Bloggosfär kommer av engelskans logosphere och när man sedan har gjort om detta ord, så betyder det alla bloggar som sitter ihop som ett medium. Mycket enkelt egentligen, det handlar om bloggande som medium!

Pinga
Om man pingar sitt inlägg betyder det att det är uppdaterat och att man ger sina följare en signal om att det är uppdaterat. Man gör detta genom att använda funktionen pingback och kan likna det lite som att “plinga” för att ge tecken om att något är klart. På så vis får alla följare ett tecken om att det finns något nytt att läsa.

Bloggbävning
Detta ord låter som om ett antal bloggar hade fått hybris och uttryckte sin ilska, eller hur? Det är det också. Bloggbävning kom till i samband med FRA-lagen som beslutade om att säkerhetstjänsten som Försvarets Radioanstalt (FRA) hade rätt att spana på internettrafik för att kolla upp eventuella hot i samhället och även över gränserna. Ett stort antal bloggare demonstrerade mot detta förslag och skrev både inlägg och debatter om det. Bloggbävning är alltså när ett stort antal bloggare går samman för att kritisera något eller uppmärksamma något.

Trackback
Detta är en funktion som ger en bloggare möjligheten att länka till sin egen blogg i kommentarsfältet. en mycket bra funktion som ger mer trafik eller som uppmärksammar ens egen blogg när man vill samarbeta med en annan bloggare. Används flitigt!