Få sagt det som ligger på ditt hjärta

Få sagt det som ligger på ditt hjärta

    Posted in : Blogga:
  • On : mar 31, 2019

Yttrandefriheten är en av våra grundläggande rättigheter i Sverige. Internet har gjort det möjligt att ta detta till en helt ny nivå. Genom bloggande har gemene man alla möjligheter att göra sin röst hörd, inom vadhelst som kan tänkas kännas angeläget.

Man kan välja att helt starta sin egen blogg, eller så kan man använda sig av olika befintliga plattformar och driva sin blogg därigenom. Svenska Dagbladet har exempelvis ett flertal bloggare som använder deras plattform för sin blogg. Det kan variera från plattform till plattform huruvida man själv ansöker om att få börja blogga just där, eller om plattformen i fråga själv hör av sig till en individ och inbjuder dem att börja blogga hos dem.

Hos Svenska Dagbladet bloggar bland annat Johan Lindberg, vars blogg heter “Mitt Stockholm”. Titeln på bloggen avslöjar bortom tvivel innehållet på bloggen. Johan har även givit ut en bok med samma namn som bloggen, som är en guidebok till vår vackra huvudstad.

En annan blogg som drivs på Svenska Dagbladet är Niklas Wiklunds blogg som handlar om försvar och säkerhet. Han tar upp ämnen såsom polis- och militär väsendet, Nato och politik kopplat till försvar och säkerhet.

Bloggar är ett effektivt sätt att både sätta trender, men också känna av trender. En artikel i Svenska Dagbladet tar bland annat upp “den antiinflammatoriska kosten”, vilket varit mycket på tapeten sista åren, inte minst i diverse hälso- och matbloggar. Detta har fått ett stort genomslag.

Det är viktigt i dessa tider att ha en sund källkritik. Givetvis har det alltid varit viktigt, men inte minst nu när all typ av information är så tillgänglig. Dessutom är det lätt för nästan vemsomhelst att utge sig för att vara expert inom ett visst område, bara för att man lyckats skapa sig ett namn, genom exempelvis bloggande.

När man startar en blogg är det viktigt att komma på ett ämne som man faktiskt klarar av att blogga om över tid, något som man inte tröttnar på att skriva om, och där det inte tar slut, det som finns att skriva om ämnet. Vill man dessutom få ett visst genomslag med sitt bloggande så är det bra om den handlar om sådant som människor faktiskt har ett intresse att läsa om. Om man sitter och bloggar mycket inomhus är det viktigt att tänka på att luften i rummet är bra. Många känner inte till att det är viktigt att göra regebunda ventilationskontroller. Känner du att luften är dålig kan det därför vara bra att göra en obligatorisk ventilationskontroll i Stockholm, förkortas ovk stockholm. Så sätt igång med bloggande, men ta dig tiden att ställa dig själv några frågor först, så att du i alla fall får en känsla för vad du vill åstadkomma och vad som känns rimligt. Ta läsaren med på en resa. Din resa.