Ta bättre bilder till bloggen

Ta bättre bilder till bloggen

    Posted in : Blogga:
  • On : feb 05, 2020

Den tagna bilden har blivit en central del i sociala medier, och inte minst i bloggarna. Tiden då ett blogginlägg kunde bestå av en textrad och en pixlig webbkamerabild är förbi. Ser man till dagens stora bloggar har alla bilderna gemensamt. De ska vara stora, högupplösta och gärna se proffsfotograferade ut.

Med det sagt är det inte säkert att alla vill släpa med sig en systemkamera för att alltid vara redo att ta bra bilder till bloggen. Med en bra mobilkamera slipper man det och med några enkla knep kan man ta bilder som ser lika bra ut som om ett proffs hade tagit dem. Viktigt är att mobilen är av en senare modell och relativt nyinköpt eller servad. Kameran tenderar att bli dålig med tiden då linsen slits. För att laga din gamla mobil kan du besöka gigamex.se där de utför alla vanliga reparationer på så lite som femton minuter. Perfekt för både influencern och den som aldrig vill vara utan telefonen längre än nödvändigt.

Hitta rätt ljus

A och O när man ska ta vackra mobilbilder är att hitta rätt ljus. Många gör misstaget att ta bilder där ljuset inte riktigt når fram, det är ett gult inomhusljus eller på annat sätt fel ljus för att få fram rätt djup och känsla i bilderna. Det allra bästa är att ta bilder i direkt solsken, eller åtminstone dagsljus. Det är förstås inte alltid detta är möjligt, särskilt inte för de som är bosatta i Sverige, men minsta dagsljus gör en otrolig skillnad. Om du ska ta bilder på objekt hemma bör du alltid vara så nära ett fönster som möjligt. Dra undan gardinerna och ha en ljus bakgrund. På detta sätt får bilden ett behagligt ljus och blir skarp och tydlig.

Ett selfie-knep som ofta syns på instagram och bloggar är att man ställer sig vid fönstret, innanför gardinen. Med dagsljuset i ansiktet och gardinen som bakgrund kan vem som helst ta en snygg selfie på nolltid. Har man ingen bra gardin till bakgrund kan man lösa det genom att hänga upp ett lakan eller en stor scarf bakom sig. Det viktigaste är att stå precis vid fönstret med dagsljus i ansiktet.

Bilder som berättar en historia

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, och det stämmer om en skicklig fotograf står bakom kameran. En blogg är till för att föra en berättelse framåt eller dela information, annars finns det stor risk för att läsaren tappar intresset. Därför är det alltid viktigt att tänka på vad man vill säga med en bild och vilken känsla man vill förmedla, oavsett om det är en selfie, en vimmelbild eller en vacker utsikt. Genom vinklar, ljus och detaljer kan bilden berätta en hel historia. Det är bara att börja öva!